Auto

(bron ANWB)

De Ford Fiesta mag dan in de compacte klasse vallen, hij is een heel volwassen auto die verrassend veel ruimte biedt. Hij voelt zo goed dat je bijna het gevoel krijgt in een (grotere) Focus te rijden. Voor een gemiddelde leaserijder is zo’n Fiesta absoluut niet behelpen.

Hoe rijdt de Ford Fiesta 1.5 TDCi ECOnetic”

De 1.5 viercilinder dieselmotor doet zijn werk prima. Deze 70 kW (95 pk) sterke krachtbron heeft geen enkele moeite om deze ruim 1.000 kilogram wegende Ford snel van zijn plek te krijgen. Hij accelereert in 12,9 seconden naar 100 km/h. En de topsnelheid bedraagt 178 km/h. Met deze prestaties valt prima te leven. Verder doet de motor in relatieve stilte zijn werk. De wegligging voelt vertrouwd aan. Verder is het onderstel redelijk comfortabel geveerd en gedempt. Het schakelen gaat als door de spreekwoordelijke boter. Alleen is de besturing een tikje indirect. In de slalom moeten we flink overpakken om hem vlotjes door de pylonen te manoeuvreren. In de (geforceerde) achterwielslip valt op hoe snel en goed het ESP ingrijpt. Dat maakt deze Fiesta gemakkelijk te herstellen.

De Ford Fiesta 1.5 TDCi ECOnetic van binnen

De Ford Fiesta is verrassend ruim van binnen. Voorin is er voldoende ruimte voor hoofd en benen.

Verder vallen de goede voorstoelen op, waarbij de bestuurdersstoel over een opmerkelijk grote afstand in hoogte is te verstellen. Het stuur kan in twee richtingen verstellen, dus ongeacht het postuur van de bestuurder (m en vooral ook v!) is een ideale zit te vinden. Maar ook achter inzittenden worden verwend met voldoende ruimte voor het hoofd en de benen. Verder zijn de voorzetels behoorlijk comfortabel. Het dashboard ziet er mooi afgewerkt uit. Alle hendels en knoppen zitten goed binnen handbereik. En het instrumentarium is goed afleesbaar.

Conclusie

Het is niet verbazend dat deze Fiesta nieuw en gebruikt bijzonder populair is. Het is gewoon één van de aantrekkelijkste compacte auto’s in zijn klasse. Daarbij is de kwaliteit heel behoorlijk, de meest bekende euvels zijn kleinigheden.