Hoeveel rijlessen nodig?

Hoeveel rijlessen heb ik nodig voordat ik rijexamen kan doen? Dit wil iedereen natuurlijk graag vooraf weten. Toch is dit voor een rijinstructeur eigenlijk niet precies te zeggen na een proefles. Op basis van de resultaten van een proefles en zijn ervaring kan hij echter wel een inschatting maken hoeveel rijlessen je ongeveer nodig zal hebben. Houd wel altijd in gedachten dat het een inschatting is, je kunt je sneller of minder snel ontwikkelen dan je rijinstructeur op basis van de proefles heeft ingeschat. 

Maar wat is nu het gemiddelde aantal uren rijles dat iemand nodig heeft om te slagen? In Nederland ligt dit al jaren boven de 40 lesuren. Voor de gemiddelde leerling zijn rijlespakketen van 20 uur rijles dan ook niet reëel. Dit soort aanbiedingen zijn gebaseerd op de snelle leerling. Daar is niets mis mee, zolang je er zelf vooraf maar rekening mee houdt dat je meer rijlessen nodig kunt hebben. Ongeveer ¾ van alle cursisten(en ouders) schat het aantal benodigde rijlessen vooraf te laag in. Veel rijscholen weten dit en noemen op hun website zeker niet het gemiddelde van meer dan 40 uur rijles. Dat wil je als klant immers niet horen als je zelf eerder aan 25 uur rijles denkt. Rijschool Triomf houd van duidelijkheid en eerlijkheid en vertelt je niet alleen maar wat je wilt horen!

Besparen op je rijlessen?

Haal het maximale rendement uit je rijlessen door je altijd goed voor te bereiden.

Dit doe je door de aandachtspunten op de instructiekaart voor de nieuwe les nog eens door te nemen. De mails met lesinformatie regelmatig door te lezen.  En de afbeeldingen inclusief uitleg bijzondere verrichtingen uit het hoofd te leren.

Duur van de rijles

Rijlessen van 1,5 of 2 uur zijn effectiever dan rijlessen van een uurtje of zelfs korter. Rijlessen die langer dan 2 uur duren (zoals bij een spoedopleiding) zijn voor de meeste leerlingen juist weer minder effectief. Het is na 2 uur moeilijk je concentratie vast te blijven houden en nieuwe informatie op te nemen.

Doe op tijd theorie-examen

Stel je theorie-examen niet te lang uit! Ben je onvoldoende bekend met de theorie, dan ga je onzekerder rijden. Bijvoorbeeld als je niet precies weet hoe hard je ergens mag of een voorrangssituatie niet goed herkent. Ook al heb je je theorie-examen gehaald, pak ook dan nog eens je theorieboek erbij om je rijles voor te bereiden of na te lezen hoe de regels zijn in een verkeerssituatie die tijdens je rijles niet goed ging.

Meerijden

Ook van het meerijden met anderen kan je veel leren. Hoe “bewegen” zij zich door het verkeer? Maken ze dezelfde beslissing die jij gemaakt zou hebben? Let dus goed op als je meerijdt met bijvoorbeeld je ouders of vrienden.